Αναγκαία η εκπαίδευση προπονητών και στελεχών
Στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο καταξιωμένος προπονητής μας, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, με πολυετή εμπειρία στον χώρο του μπάσκετ και σημαντική πορεία ως πρόεδρος του ΠΣΑΚ, παραχώρησε μια συνέντευξη με στοχευμένες προτάσεις και λύσεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ερώτημα: «Ποια είναι η προσδοκία για τη νέα χρονιά και ποιο το μέλλον του αθλητισμού;»
Απόσπασμα συνέντευξης:
Κι εσείς, κύριε Γλυνιαδάκη, λέτε πως: «Έχω αθλητική προσδοκία για τον νέο χρόνο, γενικότερα για το μέλλον. Στην εποχή μας η ειρήνη, η υγεία δεν είναι όπως θα έπρεπε. Δεδομένα αγαθά, αλλά μοχθούμε γι’ αυτά και όχι μόνο. Αυτό που μόλις είπα δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην αθλητική προσδοκία, επειδή η σωστή άθληση έχει και τον χαρακτήρα διαφυγής από τα καθημερινά προβλήματα. Η αθλητική προσδοκία, λοιπόν, είναι να ασχοληθούν –αλλά με τις σωστές βάσεις– όλο και περισσότερα παιδιά, από μικρή ηλικία, με το άθλημα που τους αρέσει. Η σωστή και καθοδηγούμενη από καταρτισμένους προπονητές και διοικητικούς παράγοντες ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό μπορεί να χρησιμεύσει και ως πρόληψη για την απομάκρυνσή τους από παγίδες της εποχής μας. Η βία των ανηλίκων, οι γυναικοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία και όχι μόνο…
Χρειάζεται να αναγνωριστεί ως επιτακτική η ανάγκη να νομοθετηθεί και όχι απλά να ευχηθούμε ώστε καθημερινά να υπάρχει πρόγραμμα γυμναστικής σε όλες τις σχολικές βαθμίδες! Δεν πρόκειται η καθημερινή γυμναστική να παρεμποδίσει, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει τη μάθηση».
● Τίθεται, όμως, και πρόβλημα ύπαρξης κατάλληλων χώρων άθλησης εντός και εκτός σχολείου για τέτοια φιλόδοξη προοπτική…
Σωστά. Χρειάζεται σχέδιο όχι μόνο για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων όπως συνεχώς ακούμε, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη. Εστω και με τις στοιχειώδεις συνθήκες σωστής, ασφαλούς άθλησης.
● Ο αθλητισμός ως όραμα-μέσο κοινωνικοποίησης των παιδιών του σήμερα και ενηλίκων του αύριο αν μη τι άλλο χρειάζεται, εκτός από επάρκεια των εγκαταστάσεων, και καταρτισμένους λειτουργούς…
Συμφωνώ. Στη διάρκεια της θητείας μου στην προεδρία του ΠΣΑΚ, και όχι μόνο τότε, πρότεινα στον υπουργό Αθλητισμού και άλλους πολιτικούς υπεύθυνους του αθλητισμού, τη δημιουργία σχολής εκπαίδευσης αθλητικών στελεχών. Προπονητών και παραγόντων για την παρουσία τους απέναντι σε παιδιά! Κυρίως επειδή όλοι τους οφείλουν να είναι και παιδαγωγοί. Βασικά, κυρίως παιδαγωγοί. Αρα, αναγκαία είναι η απόκτηση των προϋποθέσεων για τη γνώση, ώστε να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν σωστά καλούς αθλητές, αλλά και συγκροτημένους πολίτες. Οποιος ασχολείται με τον αθλητισμό, με κάθε ιδιότητα και ρόλο, να έχει από το υπουργείο μια πιστοποίηση ικανοτήτων και συγκεκριμένο ρόλο ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Αναγκαία, λοιπόν, είναι η επιμόρφωση του αθλητικού και διοικητικού περιεχομένου. Δεν αναφέρομαι μόνο σε προπονητές, επειδή εκείνοι ήδη έχουν σχολές κατάρτισης, αλλά και σε προέδρους, εφόρους, κάθε ιδιότητας στελέχη σωματείων. Πολύ ωραίο είναι να στέλνουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό αλλά χρειάζεται να βρίσκονται απέναντι σε ανθρώπους με γνώση και ευθύνη! Προπονητές και παράγοντες κάθε βαθμίδας… Επιμορφωμένους. Επειδή όταν θα προπονήσουν ή θα διοικήσουν παιδικά τμήματα και αργότερα επαγγελματικές ομάδες και αθλητές, οφείλουν να έχουν αντίστοιχη γνώση, κατάρτιση. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε μελλοντικά και κρούσματα κακών συμπεριφορών, βία κάθε μορφής, όσα δηλαδή βλέπουμε συχνά και στην εποχή μας και σωστά τα θεωρούμε κοινωνικά προβλήματα…
● Οραμα ηχούν τα λόγια σας…
Μονόδρομος είναι! Αν θέλουμε ως κοινωνία, επιτέλους, να αποκτήσουμε αθλητισμό με υγιείς βάσεις και αντίστοιχα αποτελέσματα.
● Χωρίς να είναι ανάγκη, βέβαια, να εκβιάζουμε τη δημιουργία επαγγελματιών αθλητών…
Σωστά. Το ζητούμενο είναι η άθληση με σωστές προϋποθέσεις, στις κατάλληλες εγκαταστάσεις, με επαρκείς καθοδηγητές. Στο νηπιαγωγείο και στο προνήπιο δεν υπάρχουν σήμερα γυμναστές. Γιατί όμως να μην υπάρχουν; Οι ώρες της γυμναστικής εβδομαδιαίως, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι λίγες. Οφείλουμε να διδάσκουμε σωστά τον αθλητισμό στα παιδιά ώστε να κατανοούν –όταν ενηλικιωθούν– πως η άθληση είναι και διέξοδος από τα προβλήματα και τα ψυχικά αδιέξοδά τους, αντί της βίας, όπως συμβαίνει σε μεγάλη έκταση στην εποχή μας…
● Υπάρχει βάσιμη προσδοκία πως τέτοιες εισηγήσεις-οράματα θα εισακουστούν;
Βελτιώσεις γίνονται είναι η αλήθεια. Επαναλαμβάνω, όμως, πως είναι σημαντικό, ώστε να αποκτήσουν στόχο και όραμα δημιουργίας όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να εκπαιδεύονται και να επιμορφώνονται. Το αθλητικό ταλέντο, η προσωπικότητα αθλητών και αθλητριών κάθε ηλικίας αξίζουν κατάλληλο χειρισμό, αξιοποίηση. Το ίδιο και οι οικονομικές δυνατότητες κάθε συλλόγου ή αθλητικής ομοσπονδίας. Και η σωστή αξιοποίηση των χρημάτων αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών, μπορεί να γίνεται μόνο από καταρτισμένους διοικητικούς υπεύθυνους.